Wino – wszechświat zapachów i smaków
Wino Samoczynna fermentacja alkoholowa, zachodząca w obecności drożdży i cukru z owoców, nie wymaga właściwie żadnej technologii,
Wódka – z apteczki na biesiadny stół
Wódka Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, powstający w wyniku zmieszania spirytusu rektyfikowanego z wodą. Produkuje się ją
Nie każde wino z Piemontu to Barolo, czyli kilka słów o innych apelacjach regionu
Opowieści o najlepszych włoskich winach nie da się snuć z pominięcieem Piemontu. To tam narodziło się bowiem Barolo, którego producenci
Nebbiolo – pod kołderką z mgły
Nebbiolo może i nie jest najchętniej uprawianym pod względem powierzchni upraw i objętości powstającego zeń wina szczepem w Piemoncie, jednak
Z czym łączyć piemonckie białe trufle?
Już w średniowieczu nazywano je czasem białym złotem, niekiedy zaś czosnkiem bogaczy. Nic dziwnego - biała trufla to jeden z najrzadszych
Piemont – kraina winnej doskonałości
W świecie enologii Włochy dość jednomyślnie wciąż uznawane są za kraj plasujący się za królową wina - Francją - w
Najnowsze komentarze