Najlepsze winnice świata 2020 – top 10 według World’s Best Vineyards
World's Best Vineyards to organizacja zrzeszająca niemal 500 ekspertów - enologów, podróżników, krytyków kulinarnych, pisarzy - raz w roku dokonujących
O co chodzi z tym całym terroir?
Terroir to francuskie określenie, którego źródłosłów to łacińska terra, czyli ziemia. Niegdyś oznaczało (tłum. autorki za słownikiem języka francuskiego Éditions
Amaretto, czyli słodko-gorzka opowieść o migdałach
Amaretto Amaretto jest włoskim likierem o smaku przywodzącym na myśl gorzkie migdały, choć to skojarzenie nie zawsze wynika
Szkocka whisky – ognista woda życia
Szkocka whisky Whisky wyprodukowana w Szkocji to wysokoprocentowy destylat na bazie słodu jęczmiennego z możliwym dodatkiem niesłodowanych ziaren
Miód pitny – cudze chwalicie, swego nie znacie
Miód pitny Miód pitny to napój alkoholowy, powstający w wyniku fermentacji miodu zmieszanego z wodą, czasem z
Absynt – zakazana zielona wróżka
Absynt Absynt to wysokoprocentowy napój alkoholowy o bardzo gorzkim smaku i najczęściej charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Niepowtarzalne
Najnowsze komentarze