Old Fashioned – klasyka w najlepszym guście
azwa tego koktajlu oznacza dosłownie staromodny i faktycznie trudno o bardziej rozpoznawalny standard, który przez niemal 150 lat nie odbiegł od pierwotnej receptury. W 1806 roku na łamach The Balance and Columbian Repository pojawiła się taka oto pierwsza definicja koktajlu:
Koktajl jest stymulującym likworem, skomponowanym z mocnego alkoholu, wody, cukru i gorzkich dodatków.
I choć barmani całego świata tuż po pierwszej XIX-wiecznej fali popularyzacji miksologii zaczęli prześcigać się w eksperymentach coraz bardziej fantazyjnych i odbiegających od pierwotnej koncepcji koktajlu, Old Fashioned pozostał zgodny ze swą nazwą i zacytowaną powyżej interpretacją domyślnego ideału. To zdecydowanie drink dla tych, którzy w degustacji alkoholu szukają sprawdzonych połączeń idealnych, a nie sinusoidy nieprzewidywalnych zachwytów i zawodów.
Historia
Old Fashioned został przedstawiony szerokiej publiczności w latach 80. XIX wieku jako specjalność baru słynnego nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria. Zainaugurował go tam sam pułkownik James E. Pepper, przedstawiciel trzeciego pokolenia słynnych producentów bourbona Old Pepper z Lexington w Kentucky, skąd przywiózł ze sobą ten klasyczny przepis. Ten krótki drink tak szybko zyskał popularność wśród alkoholowych tradycjonalistów, że szybko jego nazwę przyjęła również staromodna szklanka o przysadzistej konstrukcji i ściankach prostopadłych wobec dna, w której zwykło się go podawać.
CIEKAWOSTKI
Kamera kocha Old Fashioned! Widzieliśmy go jako bohatera trzeciego planu w niezliczonych produkcjach kinowych i telewizyjnych. Jest między innymi pierwszym wyborem głównego bohatera serialu Mad Men, granej przez Johna Hamma, a także seryjnego podrywacza, granego przez Ryana Goslinga w Kocha, Lubi, Szanuje.
Na przełomie XIX i XX wieku Old Fashioned był serwowany z łyżeczką, o czym wspomina się nawet w recepturach jego przygotowywania, pochodzących z podręczników barmańskich tamtych czasów.
Gdy na początku XX wieku klient zamawiał koktajl oparty na bourbonie czy żytniej whiskey, w wielu tanich barach Stanów Zjednoczonych barman wręczał mu szklankę z wymieszanym na dnie bittersem i cukrem oraz butelkę z wybranym alkoholem, by sam dokończył sobie przygotowywanie mikstury.
GALERIA ZDJĘĆ
Szczególnie pięknie Old Fashioned prezentuje się w grubo ciosanych kryształach o grubym dnie.
John Kanell z Preppy Kitchen pokaże nam klasyczną wersję Old Fashioned z ciekawym twistem na końcu:
POTRZEBNE BĘDĄ:
SKŁADNIKI:
40 ml amerykańskiej whiskey
- płaska łyżeczka lub jedna kostka brązowego cukru
4-5 kropel Angostury
- jedna duża kostka lodu
GARNISH:
kilka centymetrów świeżo ściętej skórki z pomarańczy
SPRZĘT:
szklanka typu old fashioned (grube, szerokie dno i niskie, proste ścianki)
- miarka barmańska
tłuczek barmański
łyżka barmańska
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
- Na dnie szklanki umieszczamy cukier, który następnie skrapiamy bittersem.
By cukier łatwiej się rozpuścił, możemy dodać jedną-dwie łyżki niegazowanej wody. Rozgniatamy zawartość szklanki tłuczkiem.
- Dodajemy dużą kostkę lodu.
- Wlewamy amerykańską whiskey i mieszamy nasz koktajl łyżką.
- Ściętą z pomarańczy skórkę pozbawiamy nożem pozostałości białego, gorzkiego albedo i dekorujemy nią koktajl.
SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW
Old Fashioned to znakomity koktajl poprzedzający posiłek, a jeśli już z czymś go bezpośrednio łączyć, to raczej z drobnymi przekąskami czy przystawkami. Dobrze sprawdzą się prażone w pikantnych posypkach orzechy czy suszone owoce połączone ze słonym, wędzonym bekonem w rodzaju fig, śliwek czy daktyli. Zawarty w składzie bourbon potrafi także ujawnić swoje drugie, waniliowo-czekoladowe dno w towarzystwie deserów, na przykład odpowiednio intensywnego w smaku brownie czy crème brûlée.
INFORMACJE DODATKOWE
- Typ: koktajl klasyczny, The Unforgettable (wg. IBA)
- Czas przyrządzenia: 3 minuty
- Kalorie : 150
Wielkość drinka: 50-60 ml
Zawartość alkoholu: 37%
- Koszt Składników: 10 zł
Cena w knajpie : 16-30 zł
UWAGI I SUGESTIE
Bardzo istotnym jest, by kostka lodu, użyta do schłodzenia koktajlu była naprawdę duża. Taka spora bryła topi się powoli, chłodzi długo i nie rozwadnia subtelnego, prostego, staroświeckiego drinka.
Jeśli nie mamy cukru Demerara możemy zamiast niego zmieszać Angosturę z 10ml syropu cukrowego, jednak nasz Old Fashioned utraci wówczas subtelną, słodko-gorzką nutę, brzmiacą w tle.
Skórka pomarańczowa wnosi nie tylko wartość dekoracyjną: gdy zegniemy ją na pół nad powierzchnią koktajlu, uwolni do szklanki olejki aromatyczne.
Podziel się tym przepisem
https://www.thrillist.com/vice/history-and-origin-of-the-old-fashioned-cocktail
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/500/cocktails/old-fashioned-cocktail
Zdjęcie tytułowe od Ian Crowther na licencji CC BY-NC 2.0
Szklanki otoczone orzechami i mchem od Malmaison Hotels na licencji CC BY-ND 2.0
Old Fashioned w tumblerze na białym tle od Tim Sackton na licencji CC BY-SA 2.0
Old Fashioned udekorowane pomarańczą na brzegu szklanki od Jazz Guy na licencji CC BY 2.0
Dwie szklanki na drewnianej tacy z kompletem składników, potrzebnych do przygotowania koktajlu od Personal Creations na licencji CC BY 2.0
Pikantne orzechy od Liliana Fuchs na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Suszone śliwki upieczone w bekonie od Krista na licencji CC BY 2.0
Brownie od Rachel na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Crème brûlée od Garin Fons na licencji CC BY 2.0
Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki
Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.
Zostaw komentarz