Old Fashioned – klasyka w najlepszym guście

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TWÓRCA

pułkownik James E. Pepper

KATEGORIA

koktajl klasyczny
The Unforgettable (wg. IBA)

POZIOM TRUDNOŚCI

Podstawowy

SOCIAL

alkoholopedia.pl
N

azwa tego koktajlu oznacza dosłownie staromodny i faktycznie trudno o bardziej rozpoznawalny standard, który przez niemal 150 lat nie odbiegł od pierwotnej receptury. W 1806 roku na łamach The Balance and Columbian Repository pojawiła się taka oto pierwsza definicja koktajlu:

 

Koktajl jest stymulującym likworem, skomponowanym z mocnego alkoholu, wody, cukru i gorzkich dodatków.

 

I choć barmani całego świata tuż po pierwszej XIX-wiecznej fali popularyzacji miksologii zaczęli prześcigać się w eksperymentach coraz bardziej fantazyjnych i odbiegających od pierwotnej koncepcji koktajlu, Old Fashioned pozostał zgodny ze swą nazwą i zacytowaną powyżej interpretacją domyślnego ideału. To zdecydowanie drink dla tych, którzy w degustacji alkoholu szukają sprawdzonych połączeń idealnych, a nie sinusoidy nieprzewidywalnych zachwytów i zawodów.

Historia

Old Fashioned został przedstawiony szerokiej publiczności w latach 80. XIX wieku jako specjalność baru słynnego nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria. Zainaugurował go tam sam pułkownik James E. Pepper, przedstawiciel trzeciego pokolenia słynnych producentów bourbona Old Pepper z Lexington w Kentucky, skąd przywiózł ze sobą ten klasyczny przepis. Ten krótki drink tak szybko zyskał popularność wśród alkoholowych tradycjonalistów, że szybko jego nazwę przyjęła również staromodna szklanka o przysadzistej konstrukcji i ściankach prostopadłych wobec dna, w której zwykło się go podawać.

CIEKAWOSTKI

  • Kamera kocha Old Fashioned! Widzieliśmy go jako bohatera trzeciego planu w niezliczonych produkcjach kinowych i telewizyjnych. Jest między innymi pierwszym wyborem głównego bohatera serialu Mad Men, granej przez Johna Hamma, a także seryjnego podrywacza, granego przez Ryana Goslinga w Kocha, Lubi, Szanuje.

  • Na przełomie XIX i XX wieku Old Fashioned był serwowany z łyżeczką, o czym wspomina się nawet w recepturach jego przygotowywania, pochodzących z podręczników barmańskich tamtych czasów.

  • Gdy na początku XX wieku klient zamawiał koktajl oparty na bourbonie czy żytniej whiskey, w wielu tanich barach Stanów Zjednoczonych barman wręczał mu szklankę z wymieszanym na dnie bittersem i cukrem oraz butelkę z wybranym alkoholem, by sam dokończył sobie przygotowywanie mikstury.

GALERIA ZDJĘĆ

Szczególnie pięknie Old Fashioned prezentuje się w grubo ciosanych kryształach o grubym dnie.

John Kanell z Preppy Kitchen pokaże nam klasyczną wersję Old Fashioned z ciekawym twistem na końcu:

POTRZEBNE BĘDĄ:

SKŁADNIKI:

  • 40 ml amerykańskiej whiskey

  • płaska łyżeczka lub jedna kostka brązowego cukru
  • 4-5 kropel Angostury

  • jedna duża kostka lodu

GARNISH:

  • kilka centymetrów świeżo ściętej skórki z pomarańczy

SPRZĘT:

  • szklanka typu old fashioned (grube, szerokie dno i niskie, proste ścianki)

  • miarka barmańska
  • tłuczek barmański

  • łyżka barmańska

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
  • Na dnie szklanki umieszczamy cukier, który następnie skrapiamy bittersem.
  • By cukier łatwiej się rozpuścił, możemy dodać jedną-dwie łyżki niegazowanej wody. Rozgniatamy zawartość szklanki tłuczkiem.

  • Dodajemy dużą kostkę lodu.
  • Wlewamy amerykańską whiskey i mieszamy nasz koktajl łyżką.
  • Ściętą z pomarańczy skórkę pozbawiamy nożem pozostałości białego, gorzkiego albedo i dekorujemy nią koktajl.

SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW

Old Fashioned to znakomity koktajl poprzedzający posiłek, a jeśli już z czymś go bezpośrednio łączyć, to raczej z drobnymi przekąskami czy przystawkami. Dobrze sprawdzą się prażone w pikantnych posypkach orzechy czy suszone owoce połączone ze słonym, wędzonym bekonem w rodzaju fig, śliwek czy daktyli. Zawarty w składzie bourbon potrafi także ujawnić swoje drugie, waniliowo-czekoladowe dno w towarzystwie deserów, na przykład odpowiednio intensywnego w smaku brownie czy crème brûlée.

INFORMACJE DODATKOWE
  • Typ: koktajl klasyczny, The Unforgettable (wg. IBA)
  • Czas przyrządzenia: 3 minuty
  • Kalorie : 150
  • Wielkość drinka: 50-60 ml

  • Zawartość alkoholu: 37%

  • Koszt Składników: 10 zł
  • Cena w knajpie : 16-30 zł

UWAGI I SUGESTIE

Bardzo istotnym jest, by kostka lodu, użyta do schłodzenia koktajlu była naprawdę duża. Taka spora bryła topi się powoli, chłodzi długo i nie rozwadnia subtelnego, prostego, staroświeckiego drinka.
Jeśli nie mamy cukru Demerara możemy zamiast niego zmieszać Angosturę z 10ml syropu cukrowego, jednak nasz Old Fashioned utraci wówczas subtelną, słodko-gorzką nutę, brzmiacą w tle.
Skórka pomarańczowa wnosi nie tylko wartość dekoracyjną: gdy zegniemy ją na pół nad powierzchnią koktajlu, uwolni do szklanki olejki aromatyczne.

Podziel się tym przepisem

https://www.thrillist.com/vice/history-and-origin-of-the-old-fashioned-cocktail
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/500/cocktails/old-fashioned-cocktail

Zdjęcie tytułowe od Ian Crowther na licencji CC BY-NC 2.0
Szklanki otoczone orzechami i mchem od Malmaison Hotels na licencji CC BY-ND 2.0
Old Fashioned w tumblerze na białym tle od Tim Sackton na licencji CC BY-SA 2.0
Old Fashioned udekorowane pomarańczą na brzegu szklanki od Jazz Guy na licencji CC BY 2.0
Dwie szklanki na drewnianej tacy z kompletem składników, potrzebnych do przygotowania koktajlu od Personal Creations na licencji CC BY 2.0
Pikantne orzechy od Liliana Fuchs na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Suszone śliwki upieczone w bekonie od Krista na licencji CC BY 2.0
Brownie od Rachel na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Crème brûlée od Garin Fons na licencji CC BY 2.0

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.