Mint Julep – poczuj miętę do bourbona!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TWÓRCA

nieznany

KATEGORIA

koktajl klasyczny, julep,
Contemporary Classic (wg. IBA)

POZIOM TRUDNOŚCI

Podstawowy

SOCIAL

alkoholopedia.pl
M

int Julep to wśród koktajli absolutny król południa Stanów Zjednoczonych. Niegdyś był przepisywanym na receptę lekarstwem (po polsku zresztą przetłumaczylibyśmy go jako syrop w znaczeniu leczniczego specyfiku), dziś jest tradycyjnym drinkiem nieodłącznie towarzyszącym wyścigom konnym Kentucky Derby, które stanowią część tamtejszej tożsamości kulturowej. Ten podawany w srebrnych kubkach o rozmaitych kształtach napój jest także hołdem dla bourbona – ukochanego w południowych stanach i produkowanego głównie w Kentucky typu amerykańskiej kukurydzianej whiskey. Miks tego lekko słodkiego destylatu, mięty, cukru i kruszonego lodu zyskał jednak wielką popularność na całym świecie i jest niewątpliwie najpopularniejszym koktajlem z rodziny julepów.

Historia

Samo słowo julep pochodzi od arabskiego golâb, oznaczającego wodę różaną. Zaczerpnęli je do swojego słownika okupowani od VIII wieku przez Maurów Hiszpanie, w następstwie nazywający julepe słodkie ulepki, mające ukryć gorycz dodanego do nich lekarstwa i to od nich przejęli je Anglicy. Połączenie z miętą, a więc współczesny Mint Julep, narodziło się w drugiej połowie XVIII wieku w Stanach Zjednoczonych. Żartobliwe aluzje do tego, jak chętnie lekarze przepisują ten specyfik i jak skwapliwie pacjenci stosują się do ich zaleceń pojawiły się na przykład w wydrukowanym na łamach Virginia Gazette wierszu A Short Poem on Hunting w latach 70. osiemnastego stulecia. W zdecydowanie poważniejszym tonie napój pojawia się jako lek na receptę w pierwszym tomie publikacji Medical communications z 1784 roku, opisującej jednostkowe przypadki pacjentów i zastosowanych u nich remediów, gdzie Mint Julep rekomendowany jest w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych.

Ponieważ bourbon czy dowolne inne odmiany amerykańskiej whiskey nie były wtedy uważane za alkohol dobrej jakości, raczej nie przygotowywano koktajli na ich bazie jeszcze przez ponad sto lat. Chętnie wykorzystywano natomiast europejskie trunki: genever, czyli holenderską odmianę ginu, a także koniak i brandy. Pozostałe składniki, by zrobić Mint Julep, były już wówczas niemal identyczne, jak dziś: potrzeba było bazowego alkoholu, mięty i cukru. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku lód stał się  popularny dzięki regularnym transportom specjalną linią kolejową z Nowej Anglii i dość tani, by nie tylko najdroższe restauracje mogły sobie pozwolić na przechowywanie jego zapasów. Wtedy też trafił na stałe do srebrnych kubków na ulubiony koktajl południowych stanów.

Czasy lepszej reputacji bourbona nadeszły w XX wieku. Nierozerwalnie połączony z przemysłem i kulturą stanu Kentucky trunek ten błyskawicznie połączono z urastającą lokalnie do rangi świętości tradycją kibicowania w corocznym sezonie wyścigów konnych. Mint Julep był od 1938 roku reklamowany jako oficjalny koktajl toru Churchill Downs, gdzie odbywa się Kentucky Derby – najważniejsza gonitwa sezonu – co przysporzyło mu olbrzymiej popularności i dzięki skojarzeniu ze sportowymi emocjami utrwaliło sentyment do napoju również wśród osób, dla których koktajle nie są ulubioną formą degustacji alkoholu.

CIEKAWOSTKI

  • W trakcie corocznego Kentucky Derby na torze Churchill Dawns sprzedawanych jest ponad 120 000 Mint Julepów! Kradzież eleganckich kubków, w których w pierwszych latach popularności koktajle były podawane, była tak nagminna (osiągają one dziś szalone ceny na aukcjach dla kolekcjonerów), że organizatorzy szybko przerzucili się na najzwyklejsze naczynia serwisowe, a równolegle zaczęli produkować limitowane szklanki różniące się co roku designem, które po prostu można kupić w sklepie z pamiątkami.

  • Wielu producentów bourbona korzysta z nawiązań do wyścigów konnych w swoich identyfikacjach wizualnych, a przykładem niech będą miniaturowe figurki dżokeja na koniu, umieszczane na korkach butelek Blanton’s Bourbon lub limitowane edycje Woodford Reserve z grafikami przedstawiającymi jeźdźców i wierzchowce na hipodromie.

  • Największy Mint Julep na świecie został przygotowany z okazji Kentucky Derby w 2008 roku. Specjalna szklanka, będąca powiększoną wersją tej zaprojektowanej specjalnie na ówczesną edycję szklanki kolekcjonerskiej, miała niemal 2 metry i pomieściła 780 litrów koktajlu.

GALERIA ZDJĘĆ

Mięta, której użyjemy do przygotowania koktajlu i jego dekoracji, musi koniecznie być świeża!

Tom Macy z Clover Club na Brooklynie pokaże nam, jak łatwo przygotować Mint Julep:

POTRZEBNE BĘDĄ:

SKŁADNIKI:

  • 60 ml bourbona
  • garść listków mięty (8-12 sztuk)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki wody (do rozpuszczenia cukru)
  • lód

GARNISH:

  • gałązka mięty

SPRZĘT:

  • metalowy julep cup
    lub szklanka typu highball

  • miarka barmańska
  • łyżka barmańska

  • kruszarka do lodu
  • tłuczek barmański

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
  • W szklance lub kubku umieszczamy miętę, cukier i odrobinę wody. Gnieciemy dokładnie tłuczkiem, aby cukier rozpuścił się, a mięta wypuściła jak najwięcej aromatu.
  • Wykładamy lód na naszą miętową miazgę, aby wypełnił całe naczynie.
  • Na lód wlewamy bourbon i mieszamy dokładnie, aby rozprzestrzenić miętę po całym koktajlu i dokładnie schłodzić bourbon kruszonym lodem.
  • Ponieważ odrobina lodu musiała się roztopić przy mieszaniu, dokładamy go, aby wręcz tworzył kopułę ponad krawędzią naczynia i dekorujemy całość gałązką mięty. Gotowe!

SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW

Mint Julep to tradycyjny koktajl do śledzenia sportowych rozgrywek, a w takich okolicznościach najlepiej sprawdzą się przystawki, które łatwo dzielić w gronie znajomych kibiców. Przekąski charakterystyczne dla południa Stanów Zjednoczonych będą tu idealne. Serowe fondue podkręcone bourbonem i białym winem albo kurczak w pikantnej panierce lub glazurze (nie zapominajmy, że Fried Chicken z Kentucky jest znany na cały świat) to jedzenie, które może ilością tłuszczu przyprawić o poczucie winy, ale w ramach specjalnych okazji warto sprawdzić, jak doskonale komplementuje je mięta i lodowaty bourbon. Mieszkańcy Louizjany, Alabamy i Missisipi, a więc stanów położonych nad samą Zatoką Meksykańską, jadają ciepłowodne ostrygi nie – jak w wielu innych miejscach na świecie – na surowo, ale z grilla i jest to do spółki z innymi owocami morza barbecue idealne, by popić je Mint Julepem.

INFORMACJE DODATKOWE
  • Typ: koktajl klasyczny, julep, Contemporary Classic (wg. IBA)
  • Czas przyrządzenia: 3 minuty
  • Kalorie : 165
  • Wielkość drinka: 60 ml

  • Zawartość alkoholu: 33%
  • Koszt Składników: 7

  • Cena w knajpie : 13-25 zł

UWAGI I SUGESTIE

Srebrna szklanka to część kultury południowych Stanów Zjednoczonych. Tego rodzaju naczynia w różnych kształtach były popularnym prezentem na chrzciny, śluby, a także jako nagrody dla zwycięzców rozmaitych konkursów. Grawerowano na nich daty, z którymi związane było ich wręczenie, czasem także portrety osób albo scenki rodzajowe. Srebrny kubek był oznaką prestiżu i osiągniętego w życiu sukcesu, jak u nas w Polsce myśli się czasem o rodowych srebrnych sztućcach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które nasze babcie i prababcie starannie polerowały, a my sami dziś raczej trzymamy je w piwnicach i w pakamerach.

Zrozumiałym jest, że nie mamy raczej wśród naczyń srebrnych, charakterystycznych dla okolic Louisville czy Nowego Orleanu srebrnych kubków, więc jeśli Mint Julep planujemy pić od wielkiego dzwonu, to do zaserwowania go możemy wykorzystać najzwyklejszą szklankę highball. Jeśli okaże się jednak, że to nasz ukochany sposób na bourbon i chcemy z sączenia tego orzeźwiającego drinka do transmisji z Euro czy Mundialu zrobić własną świecką tradycję, nic nie przeszkodzi nam w zakupieniu np. przez internet (wybór jest ogromny) specjalnych kubków ze srebra, miedzi czy po prostu stali nierdzewnej.

Podziel się tym przepisem

https://iba-world.com/
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/1562/cocktails/julep-cocktails
https://en.wikipedia.org/wiki/Mint_julep

Zdjęcie tytułowe, czyli Mint Julep w srebrnym pucharze na serwetce od neilberrett na licencji CC BY-NC 2.0
Dwa Mint Julepy serwowany podczas Kentucky Derby od Jeremy T. Hetzel na licencji CC BY 2.0
Elegancki Mint Julep w srebrnym kubku na białej podstawce od Glion Institute of Higher Education na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Widok z góry na obsypane cukrem pudrem dekoracyjne listki mięty od Thomas Cizauskas na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Mint Julep w zupełnie normalnej szklance typu Old Fashioned od Danielle Scott na licencji CC BY-SA 2.0
Serowe fondue od esimpraim na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Kurczak smażony w glazurze od Vee Satayamas na licencji CC BY 2.0
Grillowane ostrygi od pelican na licencji CC BY-SA 2.0
Grillowane krewetki od Eugene Kim na licencji CC BY 2.0

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.