Na Sycylii, dzięki wielowiekowej tradycji winiarskiej i wysokim standardom produkcji, aż 23 apelacje są chronione włoskim oznaczeniem DOC. Dodatkowo jedna – Cerasuolo di Vittoria – objęta jest  kategorią DOCG o jeszcze większym prestiżu i wiążącymi się z nim restrykcjami.

Cerasuolo di Vittoria DOCG to czerwone wino wytrawne, produkowane w gminie Vittoria, należącej do prowincji Ragusa w południowej części Sycylii. Jego smak stanowi doskonałe połączenie pieprznych tanin szczepu nero d’avola (odmiana ta stanowi 50-70% użytych do produkcji winogron) i lekkiej kwiatowości uprawianego dziś niemal wyłącznie na Sycylii frappato (pozostałe 30 do 50% objętości). Niektórzy producenci, aby zapobiec modyfikacji smaku wina pod wpływem drewna beczki, leżakują Cerasuolo di Vittoria w terakotowych stągwiach, zgodnie z praktyką winiarską znaną od tysięcy lat.

 

Cerasuolo di Vittoria uzyskało status DOC jako jedna z pierwszych sycylijskich apelacji, by w 2005 roku awansować do rangi DOCG.



Choć oznaczenie DOC uzyskało niedawno, bo w 2004 roku, prawdopodobnie najstarszym produkowanym do dziś sycylijskim winem jest Mamertino z prowincji Messina. Jego nazwa pochodzi od italskich najemników, Mamertynów, którzy mieli zapoczątkować uprawę winorośli na terenie dzisiejszej gminy Milazzo. Mamertino było ulubionym winem Juliusza Cezara, a uważany za pierwszego enologa i krytyka win rzymski pisarz i historyk Piliniusz Starszy stawiał Mamertino na czwartym miejscu wśród najlepszych jego zdaniem win świata. Apelacja ta mieści dziś w sobie osiem podkategorii (m.in. Mamertino Bianco DOC, Mamertino Rosso DOC, Mamertino Calabrese DOC, Mamertino Grillo-Ansonica DOC), w których dopuszczalne jest wykorzystanie w produkcji takich szczepów jak catarratto, grillo, inzolia, nero d’avola i nocera w określonych proporcjach, zależnych od oczekiwanej wersji finalnego produktu.

Wśród sycylijskich apelacji na szczególną uwagę zasługują również słynące przede wszystkim ze znakomitych czerwonych win Etna DOC oraz Faro DOC, wyspecjalizowana głównie w produkcji białych win, opartych o odmianę catarratto apelacja Alcamo DOC oraz prawdopodobnie najbardziej znana Marsala DOC, zawierająca w sobie słodkie i wytrawne wina wzmacniane, produkowane w najbardziej wysuniętej na zachód prowincji Trapani.

Źródła:
cosvittoria.it/en/cerasuolo-vittoria-and-pithos/
en.wikipedia.org/wiki/Cerasuolo_di_Vittoria
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_DOC_wines
it.wikipedia.org/wiki/Mamertino
winemag.com/2019/10/10/pliny-the-elder-first-wine-critic/

Źródło zdjęcia:
materiały marketingowe producenta Planeta Winery