Collins – Tom, John, Joe i wielu innych

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TWÓRCA

John Collins

KATEGORIA

koktajl klasyczny, sour,
The Unforgettable (wg. IBA)

POZIOM TRUDNOŚCI

Podstawowy

SOCIAL

alkoholopedia.pl
P

ierwszym koktajlem z rodziny Collinsów i jednocześnie tym, który został uznany za oficjalny pierwowzór przez International Bartenders Association, jest John Collins. To uznany za barmański standard już w 1869 roku długi drink w typie sour na bazie ginu, którego olbrzymia, niegasnąca do dziś popularność stworzyła całą, pochodzącą od nazwiska jego twórcy kategorię napojów. Podaje się je w wąskiej szklance o takiej samej nazwie. Łatwość przygotowania, idealne wyważenie smaków i duża dowolność w zakresie doboru wykorzystywanej bazy (to od niej zależy, jakie imię nosi dany Collins) czyni go koktajlem bardzo uniwersalnym, łatwym do komponowania z rozmaitym jedzeniem, okazją i porą roku.

Historia

Koktajl został stworzony przez szefa zmiany kelnerów, noszącego tożsame z określeniem drinka imię i nazwisko. Pracował on na początku XIX wieku w popularnym klubie Londyńskiego hotelu Limmer’s Old House, który zarówno w czasach świetności, jak i dziś, trudno byłoby nazwać luksusowym. Na jego cześć Frank i Charles Sheridanowie (pierwszy z nich był znanym u zarania 10. muzy aktorem kina niemego) stworzyli dowcipny limeryk:

My name is John Collins, head waiter at Limmer’s,
Corner of Conduit Street, Hanover Square,
My chief occupation is filling brimmers
For all the young gentlemen frequenters there.

W wolnym tłumaczeniu:

Jestem John Collins, w Limmer’s szef sali
Na rogu Conduit, przy placu Hanover
Gdy ja wleję w szklankę – każdego powali
Nie jeden dżentelmen stracił tu głowę.

Z nazwą było po drodze trochę zawirowań: we współczesnych kartach koktajli widząc Johna Collinsa spodziewajmy się drinka opartego o… bourbon. International Bartenders Association jest innego zdania – w ich definicji zdecydowanie widnieje zgodna z pierwotnym składem wódka aromatyzowana jałowcem. Za to zamówiony dziś Tom Collins okaże się być jak najbardziej robiony na ginie. Nazwa ta narodziła się jeszcze w XIX wieku, gdy utarło się, by wybierając jako bazę słodkawy gin w typie Old Tom, właśnie od tego imienia nazywać powstałego drinka. Gdy klient 150 lat temu zamawiał Johna Collinsa oczekiwał w swoim napoju wytrawnego, intensywnie ziołowego geneveru, czyli bardzo esencjonalnego holenderskiego typu ginu, produkowanego ze słodowanego jęczmienia aromatyzowanego jałowcem po destylacji. Najwyraźniej w dzisiejsze gusta dużo bardziej trafiają wytrawne, ziołowe smaki, gdyż wszystkie dzisiejsze Collinsy na ginie najczęściej przygotowywane są na alkoholu w typie London Dry.

CIEKAWOSTKI

  • Wariant Tom Collins to ukochany drink granego przez Roberta de NIro teścia głównego bohatera serii filmów Poznaj moich rodziców. Postać ta reprezentuje na ekranie przywiązanie do tradycji i niechęć wobec modnych nowinek i zmian przyzwyczajeń, co miłość do klasycznego, XIX-wiecznego sour long drinka dodatkowo podkreśla.

  • W Stanach Zjednoczonych w 1874 roku, gdy omawiany koktajl zyskiwał na popularności, chętnie powielany stał się żart sytuacyjny, w ramach którego należało rozpocząć rozmowę ze spotkanym właśnie znajomym od słów Czy widziałeś Toma Collinsa? Następnie wmawiało się nieświadomej podstępu osobie, że wspomniany z imienia i nazwiska jegomość przed chwilą wygadywał bardzo obraźliwe pomówienia na temat naszego rozmówcy, ale na szczęście nie odszedł daleko i ten zdąży go jeszcze dogonić, by wyjaśnić sprawę. Nie musimy chyba dodawać, że tuż za rogiem, ani nigdzie w pobliżu nie było żadnego Toma Collinsa, którego nabrana osoba w nerwach szukała po okolicy.

GALERIA ZDJĘĆ

Collinsa można przyozdobić również oliwką na ozdobnej szpadce.

Cara Devine z kanału Behind the Bar pokaże, jak łatwo przygotować Collinsa z ginem:

POTRZEBNE BĘDĄ:

SKŁADNIKI:

  • 3 części (np. 45 ml) ginu
  • 2 części (np. 30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 1 część (np. 15 ml) syropu cukrowego

  • woda gazowana do uzupełnienia

  • lód

GARNISH:

  • kilka centymetrów skórki z cytryny, którą i tak będziemy wyciskać

SPRZĘT:

  • szklanka typu Collins lub highball

  • miarka barmańska
  • łyżka barmańska

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
  • Do szklanki wlewamy gin, sok z cytryny i syrop cukrowy, które delikatnie mieszamy.

  • Uzupełniamy lodem, by zajmował całą wysokość szklanki.

  • Dopełniamy wodą gazowaną. Raz jeszcze delikatnie mieszamy – tym razem od dna ku górze szklanki.

  • Dekorujemy świeżo ściętą skórką z cytryny i gotowe! Warto dodać słomkę (polecamy metalowe, których można użyć wiele razy), aby degustująca osoba mogła przemieszać koktajl w trakcie jego picia oraz uniknąć oblania się z powodu niespodziewanego ataku ruchliwych kostek lodu.

SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW

W towarzystwie Johna/Toma Collinsa znakomicie sprawdzą się potrawy wegetariańskie w rodzaju gnocchi z gorgonzolą, makaronów z truflami i innymi grzybami czy Aglio Olio e Peperoncino. Korzystając z angielskiego rodowodu tego koktajlu warto doświadczyć wspaniałego cytrynowego podbicia smaku białego, tłustego dorsza w panierce – fish&chips to w tym przypadku komplementarny pewniak!

INFORMACJE DODATKOWE
  • Typ: koktajl klasyczny, The Unforgettable (wg. IBA)
  • Czas przyrządzenia: 2 minuty
  • Kalorie : 120
  • Wielkość drinka: 120-150 ml

  • Zawartość alkoholu: 8-12% (w zależności od stopnia rozcieńczenia)
  • Koszt Składników: 9 zł

  • Cena w knajpie : 13-25 zł

UWAGI I SUGESTIE

Sok z cytryny, syrop cukrowy i woda sodowa na lodzie to połączenie tak wspaniałe w swojej prostocie, że właściwie nie da się go zepsuć, dlatego dziś Collinsy tworzą w kartach koktajli na całym świecie całkiem sporą rodzinę. Alkohol bazowy można zamienić na właściwie dowolny inny. Poniżej podajemy propozycje wraz z nadanymi im przez społeczność barmańską imionami, ale warto dopisać do listy nowych krewnych na bazie własnej inwencji.

 

Jack Collins – calvados
Pedro Collins – biały rum
Pierre Collins – brandy lub koniak
Joe Collins – wódka
Mike Collins – irlandzka whiskey
Sandy Collins – szkocka whisky

Podziel się tym przepisem

https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/490/cocktails/collins-cocktails-recipes-and-history
https://www.mashed.com/386564/how-is-a-tom-collins-cocktail-different-from-a-john-collins/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Collins
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Collins_(cocktail)

Tymiankowy Collins na ginie od Thyme Collins od Edsel Little na licencji CC BY-SA 2.0

Tom Collins na tle zieleni od Scott Akerman na licencji CC BY 2.0

Ujęcie z góry na Collinsa z plastrem cytryny od Barney Bishop na licencji CC BY-ND 2.0

John Collins udekorowany oliwką od Edsel Little na licencji CC BY-SA 2.0

Spaghetti Aglio, Olio et Peproncino od Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0

Fettucine ai Funghi Porcini od watashiwani na licencji CC BY 2.0

Fish and chips od mangocyborg na licencji CC BY-ND 2.0

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.