Spritz – włoskie wakacje
o niebywale lekkie, orzeźwiające i nie zupełnie słodkie połączenie bittersa, wytrawnego wina musującego i wody gazowanej krzyczy do turystów z potykaczy restauracji, barów i kawiarniami każdego włoskiego miasta i miasteczka. Ktokolwiek raz go spróbuje, przypomni sobie o nim w każde upalne sobotnie popołudnie w gronie znajomych, bo przygotowanie go jest banalnie proste, a finalny efekt, zwłaszcza wyeksponowany w dużym kielichu o okrągłej, pękatej czaszy jest imponujący. Oficjalna wersja Spritza, zdefiniowana przez International Bartenders Association oparta jest na Aperolu i Prosecco, jednak w przypadku tego drinka eksperymenty kończą się tam, gdzie nasza wyobraźnia: w letnich menu polskich lokali gastronomicznych spotkać można od kilku lat wersje rozmarynowe, bazyliowe, rabarbarowe, porzeczkowe czy z musem mango. Kto by pomyślał, że wszystko zaczęło się od Austriaków, którzy mieli za słabe głowy…
Historia
Gdy W XIX wieku Austro-Węgry objęły panowanie nad tą północną częścią Włoch, która dziś należy administracyjnie do Wenecji Euganejskiej, obie te kultury – także ich zwyczaje skupione wokół biesiadnego stołu – przemieszały się. Szybko okazało się, że Austriacy przywykli do picia piwa o niewielkiej procentowej zawartości alkoholu, nie mogą jak Włosi do posiłków pijać wina, gdyż jest ono po prostu za mocne, by traktować je jak codzienny dodatek do posiłków. Zamawiali więc spritz, co w ich języku oznaczało spryskane czy też chluśnięte. Przyjąwszy takie zamówienie włoski oberżysta wiedział, że podawane gościom wino ma zawierać dodatek wody. Koncepcja nie zginęła mimo odzyskania przez Włochy władzy nad tymi terenami, a nawet została wzbogacona o kolejne pojawiające się od drugiej połowy XIX wieku przez cały wiek XX likiery i bittersy w rodzaju Campari, Aperolu, Cynara czy Gran Classico. Wenecja Euganejska jest na światową skalę znana przede wszystkim z apelacji Prosecco DOC, którego krystaliczna mineralność stanowi idealne tło dla wszystkich gier i zabaw, jakie przychodziły barmanom i amatorom miksologii do głowy odkąd pierwszy Austriak poprosił o rozwodnienie serwowanego mu wina.
CIEKAWOSTKI
Według badań Grupy Campari w samej Wenecji Euganejskiej, światowej stolicy omawianego koktajlu, każdego dnia spożywanych jest 300 000 koktajli w typie Spritz. Brzmi to jeszcze bardziej imponująco, gdy policzymy, że to 200 Spritzów na minutę!
W 2012 roku został pobity rekord Guinnessa w największym zbiorowym toaście Aperol Spritzem: wzniosło go ponad 2600 osób.
W 2019 roku Aperol Spritz znalazł się na 9. miejscu w rankingu najchętniej zamawianych koktajli na świecie.
GALERIA ZDJĘĆ
Intensywnie pomarańczowa barwa klasycznego Spritza opartego na Aperolu czy Campari przyciąga wzrok na każdym zdjęciu z wakacji, na które się załapie.
Wojtek Grabowski z kanału Top Gar pokaże, jak cudownie banalne jest przygotowanie Spritza w najpopularniejszej wersji z Aperolem:
POTRZEBNE BĘDĄ:
SKŁADNIKI:
- Prosecco
Aperol (lub Campari, Martini Fiero, Luxardo Bitter, Cynar czy dowolny inny gorzki likier)
- woda gazowana
- lód
GARNISH:
- plastry pomarańczy
SPRZĘT:
duży kieliszek do wina (min. 350 ml)
- miarka barmańska (nieobowiązkowo – Włosi najczęściej robią Spritza na oko)
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Wypełniamy kieliszek lodem i wyjmujemy z lodówki mocno schłodzone Prosecco, Aperol oraz wodę.
Wlewamy 3 części Prosecco, 2 części gorzkiego likieru, np. Aperola i 1 część wody gazowanej.
Dekorujemy plastrem pomarańczy i gotowe. Tak, to AŻ TAK proste!
SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW
Włosi – bardzo słusznie – Spritza łączą z lekkimi przekąskami w rodzaju antipasti oraz cicchetti. Te pierwsze to przeróżne, niewielkie przystawki, występujące najczęściej w formie dużych, pięknie udekorowanych pater z mieszanką dosłownie wszystkiego od wędzonych, długo dojrzewających wędlin, przez rozmaite sery, oliwki, suszone owoce aż po ryby i owoce morza. Cicchetti zaś to małe kanapeczki z dodatkiem wszystkiego, co rozłożone swobodnie na talerzu stanowiłoby antipasti. Gdy jesteśmy w wakacyjnym nastroju możemy aperola pić także sauté czy do popołudniowej kawy, ponieważ ma stosunkowo niewielką zawartość alkoholu, nie jest zbyt słodki i znakomicie gasi pragnienie.
INFORMACJE DODATKOWE
- Typ: aperitif, New Era Drink (wg. IBA)
Czas przyrządzenia: 2 minuty
- Kalorie : 70 kcal/100 ml
Wielkość drinka: zależy od rozmiaru podstawowej miary, >180 ml
Zawartość alkoholu: 11%
Koszt Składników: 7-8 zł
Cena w knajpie : 15-25 zł
UWAGI I SUGESTIE
W wielu krajach w supermarketach można kupić trzypaki 175-mililitrowych buteleczek z pomarańczowym, gotowymdo picia Spritzem, produkowanym i rozlewanym przez dokładnie ten sam koncern, co pełnowymiarowy bitters, czyli Grupę Campari. Zdaje się on jednak być dużo słodszy w smaku, niż ten samodzielnie przygotowany koktajl z najpopularniejszej proporcji 3:2:1. Może być jednak rozwiązaniem idealnym w warunkach plenerowych, gdy odmierzanie i przelewanie nie jest opcją.
Podziel się tym przepisem
https://en.wikipedia.org/wiki/Spritz_Veneziano
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/1048/cocktails/spritz
Zdjęcie tytułowe od screenpunk na licencji CC BY-NC 2.0
Dwa skąpane w słońcu kieliszki na różowym, kwiecistym obrusie od amade_a na licencji CC BY 2.0
Aperol Spritz od Nigab Pressbilder na licencji CC BY 2.0
Trzy kieliszki od Isadora na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Dwa Spritze od Aperol Spritz na licencji CC BY-NC 2.0
Aperitif z czarną rurką na tle jasnego nieba od Stefano na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Antipasti od Marco Verch Professional na licencji CC BY 2.0
Antipasti od Hotel Der Oeschberghof na licencji CC BY-ND 2.0
Witryna San Carlo Cicchetti od Garry Knight na licencji CC BY 2.0
Turyńskie cicchetti od Stijn Nieuwendijk na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki
Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.
Zostaw komentarz