Grappa
Grappa jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym, powstającym w wyniku destylacji stałych pozostałości po produkcji wina. Skórki, pestki, czasem również szypułki poddaje się destylacji z parą wodną i u niektórych producentów późniejszemu starzeniu w beczkach. Choć Włosi uzyskujący pierwszy destylat z winnych wytłoków
w XIII w. nie mogli znać dzisiejszego lifestylowego trendu zero waste, to właśnie niechęć do marnowania pozornie bezwartościowych produktów ubocznych winifikacji zrodziła ten pomysł.
Tradycyjnie grappę pija się jako digestivo – na pobudzenie trawienia po posiłku.
Etymologia
Słowo grappa to z włoskiego dosłownie winogronowa szypułka – zrozumiałe, biorąc pod uwagę podstawowe surowce, wykorzystywane do produkcji tego alkoholu. Jej nazwa jest chroniona unijnym prawem od 2008 roku, dzięki czemu umieszczona na etykiecie butelki gwarantuje między innymi włoskie pochodzenie, sposób produkcji i minimalną zawartość 37,5% alkoholu.
Historia grappy
Istnieje legenda, opowiadająca o rzymskim żołnierzu, który w I w.p.n.e. zrabował alembik w trakcie wyprawy wojennej na tereny ówczesnego Egiptu. Gdy wrócił do domu w położonym w północnych Włoszech Bassano del Grappa, wydestylował pierwszą grappę. Źródła naukowe podważają jednak tę historię – dopiero wraz z przybyciem na Sycylię Maurów w XII wieku we Włoszech pojawiła się technologia destylacji alkoholu.
Według historii funkcjonującej do dziś słynnej destylarni grappy Nardini, w latach 70tych XVIII wieku jej założyciel Bartolo Nardini podróżował z przenośnym alembikiem od winnicy do winnicy, by na miejscu destylować alkohol z powinifikacyjnych odpadów. Nieszczęśliwy wypadek uziemił go jednak w miejscowości Bassano del Grappa, zmuszając do założenia tam stacjonarnej destylarni w 1779. A jednak pierwszą odnotowaną w dokumentach historycznych wzmianką
na temat grappy, była wyłączność na produkcję alkoholu z wytłoków pozostałych po produkcji wina, którą od papieża Piusa VI otrzymał na 12 lat Jefte Massara
z Sannazzaro di Trento w 1797 roku, a więc ponad 10 lat po założeniu przez Nardiniego jego grapperii. Do drugiej połowy XX wieku grappa była uważana za tani alkohol niskiej jakości, ponieważ nie było właściwie żadnych obostrzeń dotyczących produkcji napojów kryjących się pod tą nazwą. Dopiero w latach 60. XX wieku wcześniej mało znany producent Benito Nonino wydestylował pierwszą grappę z wytłoków jednego tylko szczepu winogron, co zwiększyło wyjątkowość tego trunku i zorientowało na nieco mniej śmieciowe i losowe podejście do wykorzystywanych półproduktów. Dziś najszlachetniejsze jednoszczepowe, długo leżakowane grappy spotykają się z międzynarodowym uznaniem, zbliżonym do tego, jakim cieszą się francuskie koniaki czy armaniaki.
Grappy dzielimy przede wszystkim ze względu na wiek i proporcję wykorzystanych do produkcji szczepów:
- Grappa Giovane – bardzo młoda grappa butelkowana bez leżakowania, której walory smakowe i aromatyczne wynikają jedynie z fermentacji
- Grappa Affignata in Legno – grappa leżakowana w drewnianych beczkach, jednak zbyt krótko, by zakwalifikować ją jako grappę starzoną
- Grappa Vecchia – grappa starzona w beczkach przez przynajmniej 12 miesięcy
- Grappa Stravecchia (inaczej Riserva) – grappa starzona w beczkach przez przynajmniej 18 miesięcy
- Grappa di Vitigno – grappa wyprodukowana ze zmieszanych w różnych proporcjach szczepów winogron, bez konieczności podawania ich na etykiecie
- Grappa Monovitigno – grappa wyprodukowana w przynajmniej 85% z wytłoków jednego szczepu
Ale także ze względu na profil aromatyczny:
- Grappa Aromatica – do jej produkcji wykorzystano wytłoki winogron tzw. szczepów aromatycznych (np. traminer, muskat, sauvignon)
- Grappa Aromatizzata – zawiera dodatki aromatyczne, najczęściej wynikające z dodatku ziół lub wyciągów kwiatowych
Oraz ze względu na pochodzenie:
- Grappa di Barolo
- Grappa del Piemonte
- Grappa del Trentino
- Grappa del Friuli
- Grappa del Veneto
- Grappa dell’Alto Adige
- Grappa di Sicilia
- Grappa di Marsala
Sposoby produkcji
Sfermentowane, a więc zawierające już pewną ilość alkoholu wytłoki trafiają do destylacji. Proces oparty jest o wykorzystanie różnicy w temperaturach parowania zawartych w wytłokach substancji chemicznych: alkohol i substancje odpowiadające za zapach i smak parują jako pierwsze, można je więc skroplić
i odprowadzić, uzyskując wysokoprocentową esencję. Grappa zabutelkowana od razu po destylacji jest przezroczysta, jednak najszlachetniejsze jej odmiany trafiają do beczek z drewna dębowego, wiśniowego, jesionowego lub akacjowego i nabierają złocistego, a przy 18-miesięcznym i dłuższym leżakowaniu – nawet bursztynowego koloru.
Uznani producenci grappy
Marzadro to firma, którą w 1949 roku założyło w Trydencie rodzeństwo – Sabina i Atillo Marzadro. Destylarnia, choć wielokrotnie powiększana i przebudowywana, stoi wciąż w tym samym miejscu, niezmiennie zarządzana przez potomków założycieli. Firma produkuje między innymi znane na całym świecie, starzone przez 36 miesięcy grappy Giare oraz młodszą, 18-miesięczną stravecchię Diciotto Lune.
Destylarnia Nardini została założona przez Bartolo Nardiniego w Bassano del Grappa w 1779 roku. Było to jeszcze w czasach, kiedy wszyscy producenci grappy jeździli z przenośnymi destylatorami od winnicy do winnicy, zamiast – jak robi się to dziś – skupować wytłoki dowożone z okolicznych winnic do stacjonarnej destylarni. Producent specjalizuje się w produkcji białej, wieloszczepowej grappy, jednak w ofercie znajdziemy również wersje starzone przez 36 miesięcy, a nawet taką, która w beczce przeleżała 15 lat.
1 grudnia 1973 roku Benito i Giannola Nonino stworzyli pierwszą w historii jednoszczepową grappę Monovitigno® Nonino poprzez destylację wytłoków pochodzących wyłącznie z winogron odmiany picolit. Zrewolucjonizowali rynek, nadając szczególnego znaczenia jakości materiału, użytego do produkcji, metod destylacji, a nawet butelkowania
i marketingu. Destylaty najwyższej jakości, które wtedy pioniersko produkowali, przyniosły im tak wielki sukces, że dziś większość destylarni idzie w ich ślady i korzysta z opracowanych przez Nonino w latach 70-tych procedur.
Uznane marki grappy
Grappy marki Alexander produkowane są na bazie destylatów z wytłoków, pozostałych po produkcji win najbardziej prestiżowych włoskich apelacji, takich jak Prosecco, Valpolicella, Barolo czy Brunello di Montalcino. Na szczególną uwagę zasługują nie tylko doceniane w skali międzynarodowej doświadczenia organoleptyczne, jakich dostarcza degustacja alkoholi z tej linii produktów, ale również przepiękne butelki z dmuchanego szkła o wartości artystycznej czyniącej z nich okazy kolekcjonerskie.
Grappa Giare to marka trydenckiej destylarni Marzadro. Cztery dostępne w ramach tej linii produkty są destylowane
w bemarowej kąpieli wodnej i starzone przez 36 miesięcy w drewnianych beczkach, których objętość nigdy nie przekracza 1000 litrów. Giare Origine produkowana jest z wytłoków szczepów dopuszczalnych w produkcji win jednej
z najbardziej znanych włoskich apelacji, Amarone della Valpolicella i zawiera aż 55% alkoholu. Giare Amarone jest osłabioną do 41% zawartości alkoholu córką wersji Origine, zaś Chardonnay oraz Gewürztraminer to opcje jednoszczepowe, dostępne w ramach marki Giare.
Winnica Cantine San Marzano szczyci się starymi, bo aż 60-letnimi krzewami odmiany primitivo. To właśnie z wytłoków winogron tych starych winorośli destylowana jest Sessantanni Grappa di Primitivo. By dojrzeć smakowo
i aromatycznie, trafia do małych, bo zaledwie 225-litrowych, dębowych beczek na okres 10-12 miesięcy. W efekcie powstaje alkohol o bursztynowej barwie i intensywnie owocowym smaku dojrzałych wiśni i moreli na kremowym, waniliowo-kakaowym tle. Uwagi warte jest również samo wino – Sessantanni Primitivo di Manduria D.O.P. – którego skutkiem ubocznym powstawania jest widoczny po lewej produkt.
Ciekawostki ze świata grappy
Grappa to nie brandy! By uzyskać brandy, destylowane jest wino, podczas gdy do produkcji grappy używa się wyłącznie odsączonych ze sfermentowanego soku wytłoków.
Nie tylko Włosi wykorzystują winne odpadki do produkcji alkoholu. Francuzi mają swój marc (np. Marc de Champagne), Portugalczycy bagaceirę, a Grecy tsipouro.
Produkcja grappy naprawdę świetnie realizuje ideę no waste. Skutkiem ubocznym powstania każdych 2 butelek wina jest około 1 butelka potencjalnych
odpadków – skórek, pestek i szypułek.
GALERIA ZDJĘĆ
SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW
Grappa nie najlepiej znosi towarzystwo – serwujemy ją w tulipanowym kieliszku na wysokiej nóżce,
w formie shotów po obfitym, tłustym posiłku. Jej solidny łyk pomoże nam znaleźć w sobie miejsce
na deser.
Tradycyjną włoską alternatywą jej podawania jest tzw. caffè corretto, czyli dosłownie poprawiona kawa. By ją przygotować, do espresso doppio dodajemy nie więcej, niż 5 ml grappy w temperaturze pokojowej (zimny alkohol całkowicie zdominowałby smak naszej małej czarnej, zamiast go wzbogacić).
Podziel się tą stroną
Źródła
https://www.diffordsguide.com/
https://it.wikipedia.org/wiki/Grappa
https://www.nardini.it/i-nostri-prodotti
https://spirits.com.pl/grappa-spirito-italiano-italian-spirit/
https://www.poligrappa.com/eng/affinity/grappa-italian-spirit.php
https://winefolly.com/lifestyle/5-upcycled-products-from-wine-waste/
https://www.grappanonino.it/en/grappa
Zdjęcia pochodzą z materiałów promocyjnych producentów oraz z IG Rakija Lola.
Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki
Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.
Zostaw komentarz