Project Description
Rum
Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym, którego historia sięga XVII wieku. Trunek ten produkuje się z soku, miodu lub melasy trzciny cukrowej, a proces produkcji nie jest restrykcyjny i zależy głównie od miejsca wytwarzania. Sfermentowany sok poddawany jest procesowi destylacji, a następnie leżakowaniu, najczęściej w dębowych beczkach. To właśnie dzięki nim i długości leżakowania zyskuje swój kolor.
Najpopularniejsze odmiany rumu to lekka, ciężka i mieszana.
Alkohol ten sprawdza się doskonale w koktajlach, na lodzie lub pity w formie shotów.
Historia Aperol Spritz jest wyjątkowo ciekawa. Drink powstał w latach 50′ XX w Wenecji, skąd rozprzestrzenił się na całe północne Włochy. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka białego wina i wody gazowanej.
Szczegółowa Historia
Curabitur consequat magna purus, in aliquet magna rutrum quis. Pellentesque auctor nisl eu nibh tempor blandit. Etiam tristique urna at enim semper, rutrum efficitur leo tincidunt. Proin commodo euismod nisl, a ultrices velit. Nullam odio enim, mollis id augue at, ullamcorper rhoncus metus.
CIEKAWOSTKI
29 czerwca 2012 roku na placu Świętego Marka w Wenecji pobity został rekord Guinness’a, kiedy 2300 osób wzniosło toast właśnie przy użyciu tego drinka.
GALERIA ZDJĘĆ
Istnieje wiele gatunków rumu
A tu może film jak przyrządzać
SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW
Saute, ew. z drobnymi przekąskami – cicchetti, tapas pintxos
INFORMACJE DODATKOWE
Typ: Aperitif
Czas przyrządzenia: 15 min.
Kalorie : 130
Wielkość drinka: 150 ml
Zawartość alkoholu: ok. 9%
Koszt Składników: 6 zł
Cena w knajpie : 19-39 zł.
UWAGI I SUGESTIE
Wiek rumu to kwestia dyskusyjna
Podziel się tym przepisem
Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki
Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.
Zostaw komentarz