Dry Martini – wstrząsać czy mieszać?

ie ma chyba bardziej rozpoznawalnego koktajlu, niż cała rodzina Martini na czele z Dry Martini. Być może wynika to z faktu, że jego nazwa tożsama jest z najsłynniejszą marką wermutu na świecie, a wermut właśnie, obok ginu, współtworzy tę kompozycję. Wszyscy je znamy również dlatego, że ukochał go w rozmaitych wariacjach (na czele z legendarnym wstrząśniętym niemieszanym Vodka Martini i Vesper Martini) James Bond, najsłynniejszy nieistniejący agent brytyjskiego wywiadu. Z trzeciej strony Dry Martini po prostu stanowi klasę samą w sobie, pasuje do każdej okazji i idealnie odzwierciedla zasadę, że czasem mniej znaczy więcej.
Historia
Najprawdopodobniej pierwowzorem dla całej rodziny koktajli Martini, składających się w różnych proporcjach z ginu i wermutu, był Martinez, a więc drink opisany przez O.H. Byrona w wydanym w 1884 roku Modern Bartender’s Guide jako kompozycja wspomnianych dwóch składników z dodatkiem kilku dashy Angostury i pomarańczowego curaçao. Kilka lat po O.H. Byronie, w 1888 roku, dwie zbliżone wariacje w swoim Bartenders’ Manual uwzględnił Harry Johnson, jedną nazywając Bradford à la Martini, drugą zaś po prostu Martini Cocktail. Jedyne, co odróżniało od siebie receptury, to fakt, że tę pierwszą należało wstrząsnąć w shakerze, drugą zaś zamieszać w szklanicy barmańskiej.
Dalsze losy Martini toczyły się przede wszystkim w kierunku uczynienia go bardziej wytrawnym. Dziś International Bartenders Association na liście podstawowych koktajli o ustandaryzowanych recepturach ma bowiem Dry Martini, którego jedyne składowe to 6 części ginu przypadające na jedną część wermutu, co zdecydowanie różni się od kompozycji z końca XIX wieku z bittersem i likierem pomarańczowym oraz o wiele większą proporcjonalną objętością – w dodatku najczęściej słodkiego – wermutu. W uczynieniu Martini mniej słodkim pomógł między innymi włoski koncern Martini & Rossi, wprowadzając w 1900 roku wermut Extra Dry na rynek amerykański. Gusta zmieniały się aż do czasów współczesnych w stronę drinków tak jednoznacznie gorzkich, że dziś jako graniczny racjonalny stosunek ginu do wermutu w Dry Martini najbardziej znany poradnik dla amatorów miksologii Difford’s Guide podaje 15:1.
W 1953 roku na kartach powieści Iana Fleminga Casino Royale pojawia się poniższy fragment, którego konsekwencją były wielokrotnie wypowiadane przez Seana Connery’ego, Rogera Moore’a, Timothy’ego Daltona, Pierce’a Brosnana i Daniela Craiga legendarne słowa – wstrząśnięte, niemieszane:
– Bond nie dał się odwieść od zamówienia whisky Haig- and-Haig z lodem dla Leitera, a potem przyjrzał się barmanowi.
– Martini Dry – zadysponował – Jedno. W głębszym kielichu do szampana.
– Oui, monsieur.
– Chwileczkę. Trzy miarki Gordona, jedna wódki, pół miarki Kina Lillet. Dobrze wstrząsnąć, aż będzie lodowate, a potem włożyć dużą cienką skórkę z cytryny. Jasne?

Gin w Dry Martini już po czasach amerykańskiej prohibicji, a więc w latach 40. XX wieku był chętnie zastępowany lub mieszany z wódką. Wersje te potrafią skutkować diametralnie innymi smakami, stąd ich oddzielne nazwy: Vodkatini lub też Vodka Martini w przypadku całkowitego pominięcia ginu w składzie oraz Vesper Martini jeśli bazę alkoholową stanowi miks wódki i ginu. Ale chyba wszyscy zgodzimy się, że te wariacje przeszłyby zupełnie bez echa, gdyby dobrej sławy od 60 lat nie przysparzał im najsłynniejszy agent Jej Królewskiej Mości.
CIEKAWOSTKI
- Dry Martini jest na 4. miejscu najpopularniejszych klasycznych koktajli w ogólnoświatowym rankingu Drinks International.
Fakt, że James Bond chce, by jego Martini było wstrząśnięte, dodatkowo świadczy o jego absolutnej nonszalancji. Otóż koktajle na bazie kilku składników alkoholowych powinniśmy mieszać w szklanicy, by niepotrzebnie ich nie rozwadniać. Użycia shakera wymagają drinki z dodatkiem soków, produktów mlecznych czy białek jaj, gdyż solidne napowietrzenie ich zdecydowanie dodaje smaku.
- Zamówienie Perfect Martini niestety nie zagwarantuje nam, że nasz koktajl będzie idealny. To szczególne określenie barman zrozumie jako prośbę o użycie części słodkiego i części wytrawnego wermutu w procesie przygotowywania.
- Nie tylko agent 007 ceni sobie rozmaite ścinające z nóg warianty Martini. Koktajl ten miał wielu fanów, między innymi Ernesta Hemingwaya, F. Scotta Fitzgeralda, E.B. White’a, Williama Churchilla i Dorothy Parker.
GALERIA ZDJĘĆ
Dry Martini można udekorować spiralą z cytrynowej skórki lub nadzianą na szpadkę czy wykałaczkę oliwką, jednak mniej standardowa wersja, Dry Martini Gibson, zakłada użycie małych marynowanych cebulek i również ma swoich koneserów.
Cara Devine z kanału Behind the Bar nauczy nas wszystkiego o idealnym Martini, które trafi w każdy gust:
POTRZEBNE BĘDĄ:
SKŁADNIKI:
- 60 ml ginu
10 ml wytrawnego wermutu
- lód
GARNISH:
- 3 oliwki bez pestek
SPRZĘT:
- kieliszek koktajlowy w typie Martini
- miarka barmańska
łyżka barmańska
- szklanica barmańska
sitko barmańskie
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
Dokładnie chłodzimy oba składniki oraz kieliszek. Gin oraz kieliszek powinny trafić do zamrażarki, zaś wermut do lodówki.
- Schłodzone składniki wlewamy do szklanicy barmańskiej w proporcji, która nas usatysfakcjonuje (na przykład 6:1 zasugerowane w niniejszej recepturze).
- Wypełniamy szklanicę lodem i mieszamy, prowadząc łyżkę barmańską po okręgu przy samej ściance.
Przelewamy gotowy koktajl do lodowatego kieliszka z użyciem sitka, aby oddzielić płyn od lodu, który powinien pozostać w szklanicy.
Dekorujemy nasze Martini nabitymi na szpadkę lub wykałaczkę oliwkami. Gotowe!
SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW
W przypadku potraw do podania z wytrawnym Martini znakomicie sprawdzi się sztuka kontrastów. Jeśli nasz koktajl jest naprawdę bardzo wytrawny, z proporcją ginu do wermutu przekraczającą 5:1 na korzyść ginu, warto zestawić go z jedzeniem bardzo słonym i umami. Intensywne w smaku słone i pikantne sery, wędzone mięsa i ryby będą idealne w tej roli. Gdy jednak wybraliśmy lekko cytrusowy w smaku gin, nasz wermut to bianco, a nie extra dry albo cytryny, których używamy do dekoracji są szczególnie nasączone olejkami eterycznymi, warto pomyśleć o towarzystwie, które komplementuje lekka i orzeźwiająca kwasowość. Idealne będą grillowane mieszane owoce morza czy makarony w kremowych, zawiesistych sosach.
INFORMACJE DODATKOWE
- Typ: koktajl klasyczny, The Unforgettable (wg. IBA)
- Czas przyrządzenia: 3 minuty
Kalorie : 140-180 (zależy od zastosowanych proporcji)
- Wielkość drinka: 70-100 ml
Zawartość alkoholu: 25-35% (zależy od zastosowanych proporcji)
Koszt Składników: 9 zł
Cena w knajpie : 13-25 zł
UWAGI I SUGESTIE
Najlepsza w Dry Martini jest wynikająca z jego prostoty elastyczność – wystarczy, że powiemy barmanowi, w jakiej proporcji powinien sporządzić dla nas ten koktajl, a zamówiony napój trafi w nasz gust. Warto oczywiście przeprowadzić wstępne testy na własnym podniebieniu na przykład w zaciszu domowym w gronie przyjaciół. Difford’s Guide sugeruje poniższe określenia jako standardowe:
1 porcja ginu : 2 porcje wermutu – Reverse Martini
2 porcje ginu : 1,5 porcji wermutu – Sopping Wet Martini
1 porcja ginu : 1 porcja wermutu – Fifty Fifty Dry Martini
2 porcje ginu : 1 porcja wermutu – Wet Martini
5 porcji ginu : 1 porcja wermutu – receptura sugerowana przez Difford’s Guide jako najbardziej uniwersalna
6 porcji ginu : 1 porcja wermutu – receptura International Bartenders Association
10 porcji ginu : 1 porcja wermutu – Naked Martini lub Direct Dry Martini
Na końcu tej listy jest także żartobliwy (choć zgodny z prawdą) dopisek: gin bez ani kropli wermutu – Martini Winstona Churchilla.
Podziel się tym przepisem
https://www.diffordsguide.com/g/1121/martini
https://iba-world.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Martini_(cocktail)
Ian Fleming, Casino Royale w tłumaczeniu Rafała Śmietany, wyd. Znak, 2006
Zdjęcie tytułowe ozdobionego cytrynowym zawijasem Martini od bluematt na licencji CC BY-NC 2.0
Dwa kieliszki Martini, ozrobine oliwkami od Marcus Hansson na licencji CC BY 2.0
Martini dekoracją z oliwek od inorsis na licencji CC BY-NC-ND 2.0
Dwa kieliszki Martini, ozdobione skórką cytryny od Alex Butterfield na licencji CC BY 2.0
Martini Gibson z marynowanymi cebulkami od Richard Hemmer na licencji CC BY-NC 2.0
Koci koneser Dry Martini z oliwkami od _BuBBy_ na licencji CC BY 2.0
Talerz serów od theqspeaks na licencji CC BY-NC-SA 2.0
Talerz jamon iberico od austinevan na licencji CC BY 2.0
Olbrzymia patera owoców morza od Steve Marvell na licencji CC BY-NC 2.0
Spaghetti carbonara od Paola Sucato na licencji CC BY 2.0
Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki
Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.
Zostaw komentarz