Manhattan – smak Nowego Jorku

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TWÓRCA

z pewnością nowojorczyk

KATEGORIA

koktajl klasyczny, aperitif,
The Unforgettable (wg. IBA)

POZIOM TRUDNOŚCI

Podstawowy

SOCIAL

alkoholopedia.pl
M

anhattan to wytrawny dzięki dodatkowi Angostury i lekko ziołowy z powodu obecności wermutu krótki koktajl, który najczęściej zamawia się przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Jest najpopularniejszym z pięciu drinków powstałych na cześć dzielnic Nowego Jorku (pozostała czwórka to Brooklyn, Queens, Bronx i Staten Island Ferry Cocktail) i oczywiście właśnie z tętniącym życiem, położonym na wyspie słynnym centrum tego miasta nierozerwalnie łączy się jego historia. Na szczęście jego przygotowanie jest banalnie proste, więc serwując go w gronie znajomych we własnym salonie możemy poczuć się zupełnie jak maklerzy z Wall Street w trakcie happy hour po zamknięciu giełdy.

Historia

Jedna z wersji wydarzeń mówi, że Manhattan został stworzony w klubie o takiej samej nazwie specjalnie z okazji imprezy organizowanej przez Jennie Jerome, matkę Winstona Churchilla, na cześć mianowania senatorem przyszłego kandydata Demokratów na prezydenta – Samuela J. Tidena. Bankiet zapadł śmietance towarzyskiej w pamięć tak bardzo, że we wszystkich klubach miasta klienci dopytywali o koktajl z nocy wyborczej w Manhattan Club. Tak się jednak składa, że Lady Churchill była wówczas po pierwsze w ciąży, a po drugie na Francuskiej prowincji, więc o organizowaniu głośnego, suto zakrapianego bankietu w gronie nowojorskich liberałów raczej nie było mowy.

W alternatywnej genezie powstania koktajlu Manhattan wspomniany jest barman o nazwisku Black, który miał pierwszy wymieszać wermut, bitters i amerykańską whiskey w lokalu nieopodal skrzyżowania Houston Street i Broadwayu. Przepis na tego drinka został po raz pierwszy udokumentowany w dwóch podręcznikach barmańskich, wydanych w 1884 roku – American and other Drinks Charliego Paula oraz The Modern Bartender’s Guide O.H. Byrona i nie tracił na popularności przez niemal 150 lat, aż do dziś. Na początku 2021 roku Drinks International opublikowało wyniki badania, z którego wynika, że Manhattan jest na 8. miejscu najchętniej zamawianych koktajli świata.

CIEKAWOSTKI

  • W filmie Pół żartem, pół serio Marilyn Monroe przygotowuje koktajl Manhattan – z braku lepszego naczynia – w termoforze… Używa co prawda szczególnego typu amerykańskiej whiskey, jakim jest bourbon, jednak żytnia whiskey czy taki sam trunek kanadyjskiego czy irlandzkiego pochodzenia także zdają egzamin – warto spróbować, która wersja smakuje nam najbardziej.

  • Jeśli podmienimy amerykańską whiskey z przepisu na whisky szkocką, wyjdzie nam zupełnie inny koktajl. Nazywa się Rob Roy od imienia i nazwiska szkockiego bohatera narodowego.

GALERIA ZDJĘĆ

Manhattan najczęściej podawany jest w dwóch typach widocznych na zdjęciach po prawej stronie kieliszków koktajlowych. Jeden ma w pionowym przekroju kształt trójkąta, drugi zaś ma półokrągłą czaszę, przypominającą czarkę.

Cara Devine z kanału Behind the Bar pokaże, jak łatwo przygotować koktajl Manhattan:

POTRZEBNE BĘDĄ:

SKŁADNIKI:

  • 50 ml amerykańskiej whiskey

  • 20 ml słodkiego wemutu

  • 1-2 dashe Angostury

  • lód

GARNISH:

  • wiśnia Maraschino

SPRZĘT:

  • kieliszek koktajlowy typu martini lub czarka coupe na nóżce

  • miarka barmańska
  • szklanica barmańska
  • sitko barmańskie
  • łyżka barmańska

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
  • Do szklanicy wlewamy nasze płyny: whiskey, wermut i bitters.

  • Wypełniamy szklanicę lodem po brzegi. Długą barmańską łyżką mieszamy zawartość, aby lód schłodził równomiernie nasze składniki.

  • Wiemy, że możemy przestać mieszać, gdy grube ścianki naczynia robią się bardzo zimne.

  • Przelewamy napój do kieliszka koktajlowego lub czarki, odcedzając lód za pomocą sitka barmańskiego.

  • Nabijamy wiśnię Maraschino na szpadkę lub wykałaczkę i dekorujemy napój – gotowe!

SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW

Manhattan znakomicie wzbogaci smak czerwonego mięsa: pieczeni w glazurze z dodatkiem whisky, steka czy policzków wołowych. Świetnym strzałem będzie także kompozycja tego koktajlu i carpaccio – zarówno w dobrze znanej włoskiej interpretacji z polędwicy, jak i w formie tataki z tuńczyka prosto z kuchni japońskiej.

INFORMACJE DODATKOWE
  • Typ: koktajl klasyczny, The Unforgettable (wg. IBA)
  • Czas przyrządzenia: 3 minuty
  • Kalorie : 127
  • Wielkość drinka: 70-75 ml
  • Zawartość alkoholu: 30%
  • Koszt Składników: 9 zł

  • Cena w knajpie : 14-25 zł
UWAGI I SUGESTIE

Gdy doświadczonego barmana poprosimy o Manhattan Perfect, zamiast używać 20 ml słodkiego, czerwonego wermutu, wleje go jedynie 10 ml i uzupełni o taką samą ilość wersji wytrawnej. Tyczy się to każdego koktajlu z wermutem, gdy dodamy mu przydomek Perfect.

 

Jeśli chcemy, aby koktajl był nieco łagodniejszy, nikt nie powstrzyma nas przed podaniem go na lodzie. Wytopiona woda nieco go rozcieńczy.

Podziel się tym przepisem

https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/1247/manhattan-sweet
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/972/cocktails/manhattan-cocktail
https://en.wikipedia.org/wiki/Manhattan_(cocktail)

Manhattan przybrany skórką cytrynową i kawiorem maraschino od My Aching Head na licencji CC BY-SA 2.0

Manhattan w kieliszku coupe z wiklinową szpadką od Thomas Hawk na licencji CC BY-NC 2.0

Dwa kieliszki z koktajlem Manhattan od Didriks na licencji CC BY 2.0

Manhattan w kieliszku typu coupe na białym tle od popvoid na licencji CC BY 2.0

Manhattan z zatopioną na dnie wiśnią Maraschino od Graeme Maclean na licencji CC BY 2.0

Policzki wołowe na puree z selera od Harlan Harris na licencji CC BY-NC 2.0

Idealna pieczeń wołowa od Marco Verch Professional Photographer na licencji CC BY 2.0

Tataki z tuńczyka w migdałowej panierce od od Marco Verch Professional Photographer na licencji CC BY 2.0

Carpaccio wołowe od Charles Haynes na licencji CC BY-SA 2.0

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.