Margarita – smak Meksyku

TWÓRCA

Nieustalony, wielu rości sobie prawa do wymyślenia receptury lub choćby przypisania nazwy

KATEGORIA

Sour cocktail (typ: daisy)

POZIOM TRUDNOŚCI

Podstawowy

SOCIAL

alkoholopedia.pl

To najbardziej znany drink z tequilą w roli głównej, mieści się w kategorii “sour” a więc jest koktajlem kwaśnym. Niektórzy określają kategorię tego drinka jako “daisy”, a to dlatego, że popularny w latach 20. XX wieku koktajl o tej nazwie różnił się od Margarity jedynie alkoholem bazowym. W rzeczywistości smak Margarity balansuje na granicy słodyczy, którą zapewnia triple sec (zazwyczaj w postaci Cointreau) dodając również niuans w postaci smaku pomarańczy.
Serwowana zazwyczaj w lokalach z meksykańskim menu, oprócz klasyki, w wielu wersjach smakowych – wzbogaconych owocowymi musami – marakują, mango, hibiskusem, wiśnią i innymi.
Obowiązkowo na brzegu kieliszka powinien znaleźć się crust czyli otoczka z kryształków soli, czasem spotyka się w tej roli cukier, zwłaszcza w przypadku wersji z owocowymi musami.

Szczegółowa Historia

Pierwsza wzmianka o Margaricie pojawiła się w amerykańskiej lokalnej gazecie Moville Mail w lipcu 1936 roku, jako element wspomnienia wakacji autora artykułu w meksykańskiej Tijuanie. Drink został określony właśnie jako Tequila Daisy, a właściciel baru przyznał, że miks powstał przez omyłkowe dodanie do koktajlu tequili, zamiast innego składnika.
Krążą różne opowieści na temat powstania Margarity, ale faktem jest, że w 1937 roku, Brytyjczyk William J. Tarling w książce pełnej receptur na drinki umieścił przepis na koktajl Picador o składnikach identycznych jak przy Margaricie. Szesnaście lat później ten sam skład ze znanym nam już damskim imieniem został opublikowany w magazynie dla gentlemanów Esquire. Wiele osób przypisywało sobie opracowanie receptury lub choćby nadanie miksturze imienia.

CIEKAWOSTKI

  • W 1945 roku marka tequili Jose Cuervo była reklamowana sloganem “Margarita: To coś więcej niż imię dziewczyny”

  • Pojawia się w 2007 roku jako kobiecy faworyt (według magazynu Cheers)

GALERIA ZDJĘĆ

Margarita jest popularna nie tylko w wersji klasycznej, obecnie cieszą się zainteresowaniem jej bajecznie kolorowe warianty z musami owocowymi, fantazyjnie przyozdobione, a nawet  w wersji na ostro, z papryczkami jalapeño,

Krótki instruktarz przygotowania naszego drinka:

POTRZEBNE BĘDĄ:

SKŁADNIKI:

  • 2 części np. 50 ml – tequili reposado
  • 1 część np. 25 ml – triple sec (w tej roli Cointreau, Grand Marnier lub inny likier tego typu)
  • 1 część np.  25 ml – soku z limonki, ewentualnie z cytryny
  • 4-5 kostki lodu

GARNISH:

  • Plasterek limonki lub cytryny albo twist ze skórki cytrusa

  • Krusta z soli (cukier dla słodszej wersji)

SPRZĘT:

  • Kieliszek typu margarita lub old-fashioned
  • Miarka barmańska
  • Shaker
  • Sitko barmańskie
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
  • Przygotowujemy krustę: krawędź kieliszka lub szklanki przecieramy sokiem z limonki, następnie na talerzyk sypiemy nieco soli i w niej zanurzamy zwilżony rant naczynia.
  • Do shakera wrzucamy kostki lodu oraz wlewamy sok z limonki, tequilę i triple-sec.
  • Potrząsamy shakerem energicznie, aż poczujemy,  że naczynie mocno się ochładza.
  • Wlewamy miksturę do kieliszka, odcedzając lód za pomocą sitka barmańskiego.
  • Dekorujemy kieliszek dodatkowo ćwiartką lub plasterkiem limonki – gotowe!

SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW

Możemy oczywiście popijać Margaritę solo, w każdym momencie dnia, a jeśli chcielibyśmy zaserwować ją lub zamówić w towarzystwie jedzenia, warto zwrócić uwagę na dania których kwasowość będzie korespondowała ze smakiem dominującym w drinku. Z tego powodu szczególnie polecamy kuchnię meksykańską: mięsne lub wegetariańskie enchilady z dodatkiem limonkowej śmietany sprawdzą się w tym zestawieniu znakomicie, ceviche, czyli ryba lub owoce morza marynowane w soku z limonki lub cytryny, to również wymarzone połączenie. Rześkość Margarity zapewni ukojenie przy pikantnych potrawach, wyrazistych sosach z najostrzejszych papryczek, które są również częścią zarówno kuchni meksykańskiej jak i na przykład, tajskiej.

INFORMACJE DODATKOWE
  • Typ: daisy, joker
  • Czas przyrządzenia: 10 min.
  • Kalorie : 176

  • Wielkość drinka: 100 ml
  • Zawartość alkoholu: ok. 29%

  • Koszt składników: 12 zł

  • Cena w knajpie : 19-39 zł
UWAGI I SUGESTIE

Tańsza, szybsza wersja zawiera miks sweet and sour zamiast świeżego soku z limonki, co bardzo wspomaga tempo przygotowania napoju i sprawia, że staje się bardziej przystępny smakowo, słodszy, co jednak nie zawsze jest pożądane. Wielu ceni sobie kwasowo-wytrawną, oryginalną wersję tego drinka.

To nieprawda, że nie ma Margarity bez lodu, oczywiście możemy go dodać, a jeśli zostanie zblendowany, to otrzymamy “frozen” Margaritę

Podziel się tym przepisem

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.