W 2012 roku naukowcy z Wydziału Nauk Chemicznych Uniwersytetu w Katanii odkryli w jednej z sycylijskich wapiennych jaskiń terakotowe naczynia, które postanowili dokładnie przebadać pod kątem przechowywanych w nich niegdyś pokarmów. Pobrane z naczyń osady okazały się być niczym innym, jak pozostałościami po winie. Dokładniej – najstarszym winie, jakiego istnienie udokumentowano na świecie, pochodzącym sprzed ok. 6000 lat. Mogłoby to znaczyć, że Sycylia jest nie tylko najstarszym regionem winiarskim Włoch, ale wręcz najstarszym regionem winiarskim świata.

Zanim doszło do tego odkrycia, historycy przypisywali żeglującym po Morzu Śródziemnym Fenicjanom odpowiedzialność za przekazanie ludności Sycylii wiedzy o produkcji wina, zaś popularyzacja i usprawnienie tego procesu dotarły na Sycylię i Wyspy Liparyjskie w VIII w.p.n.e. za sprawą kolonizujących te tereny starożytnych Greków.

Już w Republice Rzymskiej, jak i w późniejszym Cesarstwie Rzymskim sycylijskie wina były wysoko cenione. Juliusz Cezar znany był ze słabości do Mamertino, produkowanego do dziś w prowincji Mesyna, a rzymski pisarz i historyk Pliniusz Starszy, uważany za wielkiego znawcę win swoich czasów, szczególnymi względami darzył taormiński kupaż szczepów Catarratto bianco, Carricante, Inzolia i Minella bianca.


XVI-wieczna mapa Sycylii. Na wyspie trwa renesans winiarstwa, którego tradycja pozostała uśpiona przez trwający ok. 300 lat okres władzy arabskiej i normańskiej.




Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X17305271?via%3Dihub
http://siciliadoc.wine/en/la-storia/
https://www.theguardian.com/science/2017/aug/30/traces-of-6000-year-old-wine-discovered-in-sicilian-cave
https://en.wikipedia.org/wiki/Sicily

Źródło zdjęcia:
domena publiczna