Rum

Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym, którego historia sięga VII wieku. Trunek ten produkuje się
z soku, miodu lub melasy trzciny cukrowej, a proces produkcji nie jest restrykcyjny i zależy głównie od miejsca wytwarzania. Sfermentowany sok poddawany jest procesowi destylacji, a następnie (choć nie zawsze) leżakowaniu, najczęściejw dębowych beczkach.

Bogactwo i różnorodność smaków pozwala degustować go jako składnik koktaili, na lodzie, a także w formie shotów.

Rum
  • Rumy
  • Rum

Etymologia

Nie ma jednoznacznego konsensusu w zakresie pochodzenia nazwy tego alkoholu. W końcu XVII wieku slangowy angielski przymiotnik rum określał wyroby najwyższej jakości, zatem rum booze, czyli w wolnym tłumaczeniu jakościowa gorzała miało znaczyć, że rum jest atestowanym, bezpiecznym napojem wyskokowym. Teoria jest o tyle wątpliwa, że pierwsze rumy smakowały dość podle i w praktyce były czarnorynkowym bimbrem.

Inna koncepcja zakłada, że nazwa pochodzi od skróconego do ostatniej sylaby łacińskiego słowa saccharum, oznaczającego cukier.

Istnieje też szansa, że rum wziął się od römers, dużych szklanek o grubych, wysokich podstawach, z których alkohol pijali holenderscy żeglarze. Ilu badaczy, tyle interpretacji, a zagadka do rozszyfrowania jest niełatwa, gdyż czasy największej popularyzacji rumu – epoka wielkich kolonizacji – szczególnie sprzyjały mieszaniu się języków i kultur.

Szczegółowa historia rumu

Rum, choć jeszcze nie nosił swej dzisiejszej nazwy, polecany był jako lekarstwo przez ajurwedyjskiego lekarza Vagbhatę już w VII wieku. Kilka zapisanych sanskrytem tekstów z tamtego okresu odwołuje się do destylowanego ze sfermentowanej trzciny cukrowej napoju.

W 1364 roku na odbywający się w Krakowie zjazd przedstawicieli najważniejszych dynastii w Europie, znany z lekcji historii jako Uczta u Wierzynka, Piotr I Cypryjski przywiózł rum w prezencie od swej ojczyzny dla pozostałych głów państw i księstw. Nic dziwnego – Cypr w XIV wieku był głównym producentem cukru w Europie i jednym z ulubionych ówcześnie przez cypryjczyków mocnych trunków był właśnie destylat ze sfermentowanej trzciny cukrowej, wymieszany
z mlekiem migdałowym.

Jednak lata największej popularyzacji rumu na całym świecie przypadają na drugą połowę XVII wieku i kolonizację Ameryki Środkowej. Niewolnicy na plantacjach trzciny cukrowej odkryli, że odpad rafinacji w postaci melasy jest znakomitym surowcem do produkcji mocnego alkoholu, który pomagał znieczulić się
na koszmar głodu, chorób i biedy, a dodatkowo bywał znakomitym towarem na handel wymienny z przybywającymi z Europy żeglarzami. Pierwsza legalna destylarnia została otwarta w 1664 roku w kolonii Brytyjskiej na Staten Island, a kolejna już dwa lata później, w Bostonie. Natomiast najstarszą do dziś funkcjonującą destylarnią jest barbadoska Mount Gay, pracująca nieprzerwanie od 1703 roku i to właśnie tam zostały wykonane zdjęcia widoczne poniżej.

Sposoby produkcji rumu

Pierwszym krokiem do powstania rumu jest doprowadzenie do fermentacji melasy lub soku z trzciny cukrowej. W tym celu dodaje się do nich drożdży i wody,
a w przypadku niektórych rzemieślniczych producentów poddaje się materiał wyjściowy swobodnej fermentacji pod wpływem dostępu powietrza i dzikich drożdży. Większość destylarni korzysta jednak z pierwszej opcji, by za pomocą zawsze tego samego, precyzyjnie dobranego szczepu drożdży zagwarantować konsumentom ten sam finalny smak produktu na przestrzeni lat.

Następnym krokiem jest destylacja, czyli wyizolowanie alkoholu i substancji smakowo-aromatycznych z niskoprocentowego produktu fermentacji. Niekiedy powtarza się ją, by uzyskać wyższe stężenie alkoholu w rumach typu overproof (powyżej 50%).

W przypadku białych rumów na tym etapie produkt jest butelkowany i gotowy do sprzedaży. Wielu producentów decyduje się jednak na uszlachetnienie trunku poprzez jego starzenie i mieszanie z poprzednimi rocznikami w systemie Solera.

Najczęstszym wyborem są dębowe beczki po burbonie, ale praktykuje się też przechowywanie w innych rodzajach drewna lub kadziach ze stali nierdzewnej.
To na tym etapie ciemniejsze rumy nabierają koloru (jedynie rum starzony w stalowych kadziach pozostaje bezbarwny). Ponieważ uprawa trzciny cukrowej, a tym samym produkcja rumu ma najczęściej miejsce w klimacie tropikalnym, dojrzewanie pod wpływem odparowywania części zawartości beczki (część odparowana to tzw. angel’s share) jest przyśpieszone przez wysokie temperatury w porównaniu np. z whisky czy brandy, wytwarzanymi w klimacie umiarkowanym.

Blendowanie rumów w ramach systemu Solera to systematyczne mieszanie młodych rumów z tymi, które leżakują już od lat. Gdy destylarnia do kompozycji wcześniejszych roczników regularnie dodaje nieco nowo powstałego rumu, może być pewna, że ten coraz starszy blend będzie się charakteryzował jednolitym na przestrzeni lat profilem smakowym. Gdy więc zobaczymy na butelce napis 23 SISTEMA SOLERA, nie oznacza to, że cała zawartość butelki przeleżała w beczce 23 lata, ale że opisany wyżej proceder mieszania kolejnych roczników, zakończony zabutelkowaniem zakupionego przez nas trunku, trwa już od 23 lat i jest
to wiek najstarszego z użytych destylatów.

Ze względu na kolor rumy dzielimy na

  • białe – najczęściej produkowane z trzciny cukrowej, niebarwione i zabutelkowane od razu po destylacji; bardzo rzadko są to starzone rumy, pozbawione złotego koloru beczki dzięki filtracji węglem
  • złote – po destylacji poddane krótkiemu starzeniu w beczkach, a niekiedy dodatkowo barwione karmelem; charakteryzują się zdecydowanie bogatszym smakiem, niż rumy białe
  • ciemne – czasem określane także jako black, a więc czarne – produkowane na bazie melasy i poddawane kilkukrotnej destylacji, zwykle długo starzone
    w beczkach; są bardziej złożone w smaku na tle rumów białych i złotych

Rumy mają różne style

  • hiszpańskie (z hiszpańskiego ron) – łagodne, często złote rumy añejo (starzone), produkowane na Kubie, Dominikanie, w Kolumbii, Nikaragui, Wenezueli
    i innych państwach, w których pamiątką po kolonizatorach jest język hiszpański
  • francuskie (z francuskiego rhum agricole), rumy produkowane z soku trzciny cukrowej, pochodzące przede wszystkim z Martyniki, Haiti czy Gwadelupy
    oraz pozostałych francuskojęzycznych terenów pokolonialnych
  • angielskie (z angielskiego rum) – najczęściej ciemne i bogate w smaku rumy na bazie melasy rumy z Bahamów, Trynidadu i Tobago, Barbadosu czy Jamajki oraz innych byłych kolonii brytyjskich

Na etykietach znajdziemy również takie oznaczenia jak

  • overproof – to wielokrotnie destylowany rum, mający powyżej 50% zawartości alkoholu; oznaczenie to odwołuje się do czasów, w których brytyjskim marynarzom Royal Navy wydzielano nie tylko racje żywnościowe, ale i rumowe, a ci – aby nie dać się oszukać rozwodnionym, niskoprocentowym byle czym – sprawdzali palność otrzymanego alkoholu przez mieszanie go z odrobiną prochu strzelniczego i podpalanie takiej substancji (overproof to rum nierozcieńczony, zdecydowanie łatwopalny, który bez problemu przeszedłby test XVIII-wiecznych żeglarzy)
  • spiced – rum z dodatkiem przypraw, a czasem także sztucznych aromatów; zapach wanilii, kardamonu, świątecznych pierników czy cynamonu, odczuwany w trakcie degustacji nie będzie tu wynikał z długotrwałego przechowywania w beczce i naturalnych procesów, zachodzących przy fermentacji, destylacji
    i starzeniu, lecz ze składników intencjonalnie dodanych przez producenta

Uznani producenci rumu

Bacardi jest rodzinną firmą branży spirytusowej, istniejącą od 1862 roku, znaną przede wszystkim jako producent rumów, wśród których szczególnie rozpoznawalne są Bacardi Superior, Bacardi 151, Oakheart Spice Rum czy Havana Club. Wszystkie destylarnie Bacardi na świecie produkują łącznie aż 100 000 litrów rumu na dobę!

Logo producenta Bacardi

Ron Barceló S.R.L. to od 1930 roku producent dominikańskich rumów wysokiej jakości. Firma dystrybuuje swoje produkty w 50 krajach i jest czwartym z największych na skalę światową eksporterów rumu. Rumy Barceló cieszą się olbrzymią popularnością przede wszystkim w ojczyźnie ich założycieli – Hiszpanii – ale również w Polsce nie ma problemu z dostaniem ich produktów. Najbardziej złożone i najdłużej leżakowane propozycje tego producenta, z serii Barceló Imperial, niemal co roku zdobywają główne nagrody w konkursach dla rumów premium.

Maison Ferrand to francuska firma, produkująca przede wszystkim wysokoprocentowe napoje alkoholowe od ponad 30 lat. Początkowo specjalizowała się we francuskim koniaku, dziś jednak w ramach marki Plantation odkrywa
w krajach całego świata, że nie tylko wina mają swoje niepowtarzalne terroir, ale rumy również. Udowadniają to
w swych liniach produktów specjalnych eksperymentując między innymi z rumami haitańskimi, barbadoskimi, jamajskimi, dominikańskimi, nikaraguańskimi, a nawet pochodzącymi z Fiji.

Uznane marki rumu

Bacardi Carta Blanca to młody biały rum o niepowtarzalnym smaku i kwiatowo-owocowym subtelnym zapachu. Stanowi świetną podstawę dla najpopularniejszych drinków świata – Mojito, Daiquiri i Cuba Libre. Historia tego trunku liczy ponad 150 lat. W 1862 roku Don Facundo Bacardi Masso opracował jego unikalną recepturę, dzięki której ten lekki biały rum stał się hitem i najbardziej rozpoznawalnym rumem na świecie.

Zacapa to wysokojakościowy rum klasy premium, którego proces produkcji rozpoczął się w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania gwatemalskiego miasta o tej samej nazwie. Produkowany jest z bardzo gęstego soku z trzciny cukrowej, a jego fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży, otrzymywanych z ananasów. Proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami” – w położonym na wysokości 2300 m. n.p.m mieście Quetzaltenango. Rum dojrzewa od 6 do 23 lat kolejno w beczkach po whisky, opalanych beczkach dębowych
po sherry, a następnie w beczkach po hiszpańskim winie. Na ostatnim etapie produkcji trunek przewożony jest do stolicy Gwatemali, gdzie po zmieszaniu metodą Solera zostaje zabutelkowany.

Jamajski rum Appleton Estate cieszy się wielkim uznaniem fanów tego typu alkoholi klasy premium.
Co charakterystyczne dla rumów w stylu angielskim, produkowany jest z melasy, pozostałej po rafinacji cukru
z trzciny cukrowej. Linia produktów Appleton oparta jest o zbiory plantacji trzciny cukrowej, położonej nieopodal destylarni i będącej przez nią zarządzaną. W Polsce bez problemu zakupimy opcje Appleton Estate Signature Blend, Reserve Blend oraz Rare Blend 12 years old.

Goslings to najsłynniejszy rum produkowany na zamorskim terytorium Wielkiej Brytanii – wyspach Bermudach. James Gosling osiadł tam w 1806 roku, otwierając biznes, który początkowo był po prostu sklepem z towarami, które transportował na swoim statku z Anglii, a dopiero w latach 60-tych XIX wieku rozpoczął produkcję legendarnego dziś, czarnego bermudzkiego rumu Black Seal. Do dziś jest on istotnym składnikiem tradycyjnej lokalnej kuchni i wraz z piwem imbirowym tworzy opatrzonego trademarkiem, pozostającym w rękach rodziny Gosling, drinka – Dark’n’Stormy®.

Ciekawostki ze świata rumu

  • Najstarszy i za razem najdroższy rum na świecie to zabutelkowany ok. 1790 roku na Barbadosie Harewood Estate Rum, którego 24 butelki sprzedano na aukcji
    za 250 000 funtów w 2011 roku.

  • Pewne karaibskie przysłowie brzmi Rum jest dobry, rum za darmo jest lepszy. Trudno się z nim nie zgodzić!
  • Rum – w przeciwieństwie do wielu handlowych nazw alkoholi, zastrzeżonych prawnie – nie musi być produkowany w konkretnym regionie. Nie należy więc rumów kojarzyć jedynie z Karaibami, bo destyluje się je na całym świecie.

  • Najmocniejszy rum ma 84,5% i jest to Sunset Very Strong Rum, który w 2016 roku zwyciężył w londyńskim konkursie World Rum Awards w kategorii World’s Best Overproof Rum.

TWÓRCA

nieznany

KATEGORIA

alkohole mocne

Produkowany z

trzciny cukrowej
i melasy

SOCIAL

alkoholopedia.pl

GALERIA ZDJĘĆ

  • Rumy
  • Rum

Pracownik najstarszej funkcjonującej do dziś destylarni – Mount Gay – opowiada o procesie produkcji:

Sztuka łączenia smaków

Rum znakomicie sprawdza się sauté, ale drobne, słone przystawki, jak cicchetti czy tapas pintxos także będą dobrym uzupełnieniem.

Słodkie koktajle z rumem dobrze uzupełnią smaki, przypominające nuty, które odnajdziemy w samym spożywanym napoju. Idąc tym tropem na przykład świetnym kompanem Piña Colady czy Bahama Mamy będą słodkości o smaku ananasowym, ale także kokosowych wegetariańskich i mięsnych curry.

Lekko ostro-kwaśny smak coca coli w Cuba Libre wzbogaci doznania płynące ze spożywania potraw
z grilla i domowych wersji fast foodów w rodzaju burgerów czy burrito.

Słynne koktaile z rumem

  • Mojito

  • Cuba Libre

  • Bahama Mama

  • Daiquiri

Uwagi i sugestie

Wiek rumu to kwestia dyskusyjna. Jeśli planujemy wykorzystywać go w koktajlach, nie musimy wydawać 250 złotych na długo starzony kilkunasto-
czy kilkudziesięcioletni rum klasy premium. Już w granicach 100 złotych znajdziemy białe rumy w rodzaju Plantation 3 Stars, znakomity czteroletni
Flor de Cana Extra Seco czy Mount Gay Silver. Ciemne, przesiąknięte aromatami beczki stare propozycje znanych producentów w rodzaju Zacapa 23 YO, Albert Michler’s Austrian Empire Navy czy rozmaite piętnastoletnie wersje panamskiego Abuelo dużo lepiej sprawdzą się w degustacji sauté, która pozwoli nam odszukać liczne, różniące tego typu rumy, smakowe i olfaktoryczne niuanse.

Podziel się tą stroną

Subskrybuj & Darmowy e-book z przepisami na drinki

    Nie spamujemy. Zawsze możesz się wypisać.